Een recapp, 10 jaar app development

Missie en Visie 2020 appril festival, de recap van ruim 10 jaar app development


Zoals bij elke jonge technologie is ook het landschap van app-bouwend Nederland voortdurend in ontwikkeling. Sinds de allereerste apps op de markt verschenen, is er ontzettend veel veranderd – in relatief korte tijd. Niet alleen inhoudelijk, ook wat betreft organisatie en business modellen. De sector is de afgelopen jaren flink gegroeid.


Groei en bloei
In 2007 zagen we vooral nog pioniers en eenpitters; in 2019 hebben we een mooie hoeveelheid ervaren app agencies en diverse grote ontwikkelhuizen. We onderscheiden grofweg vier soorten organisaties die apps ontwikkelen; 
– de agencies, die van oudsher apps bouwen voor hun klanten; 
– de corporates, met hun exclusieve eigen diensten; 
– de startups, die zelf een mobile first dienst ontwikkelden, zoals Tiqets en Flitsmeister;  
– de fullservice design- en marketingbureaus.

Dit geldt voor Nederland, maar zeker ook daarbuiten. De vier groepen hebben elk zo hun eigen dynamiek en uitdagingen.

1.De corporates, die apps bouwen
Door het succes van mobiele platforms tot in de kern van de bedrijfsvoering – en deels ook door het inperken van ontwikkelkosten – zie je dat steeds meer bedrijven hun diensten zelf gaan ontwikkelen. Een aantal van deze bedrijven schakelde eerst een bureau, maar is nu (deels) overgestapt naar een eigen ontwikkelteam. Het lijstje van corporates die de app in eigen beheer nemen, wordt dan ook steeds groter. Denk aan AH, Jumbo, Wehkamp en Funda.

2.De agencies, die apps ontwikkelen
Door snelle ontwikkeling in de sector – het verlies van klanten, hoge ontwikkelkosten en de markt die constant in beweging is – zien we ook de rol van de traditionele app agencies veranderen. Bureaus worden steeds vaker ingeschakeld op het moment dat er handjes te kort zijn of als er een specialisatie bij komt kijken. Om aan voldoende opdrachten te komen, de bureau’s kansen zien en continuïteit van inkomen te genereren, zie je dat agencies zich – naast het ontwikkelen voor externe opdrachtgevers – steeds vaker zelf producten op de markt zetten. Zowel grote als middelgrote ontwikkelhuizen kiezen voor deze nieuwe manier van business genereren. Het bouwen van een app is immers bekend terrein, op deze manier hoef je je minder te focussen op het binnenhalen van projecten en nieuwe klanten.

3.Single app services / start-ups die een app ontwikkelen
Naast de corporate enterprise apps en veelzijdige app agencies heb je ook bedrijven – ofwel tech startups – die een single dienst ontwikkelen en deze direct mobile first hebben opgezet. Deze diensten richten zich volledig op de centrale app en hebben de mogelijkheden (en beperkingen) van het kanaal goed in het vizier. Aangezien de app op nummer 1 staat in de bedrijfsvoering, is alles eraan gelegen om er een groot succes van te maken. Dit is tenslotte de belangrijkste inkomstenbron.

4.De fullservice design- en marketingbureausmet een app
Ook design- en marketingbureaus trekken een steeds groter deel van de mobiele taart naar zich toe: een app behoort vaak standaard tot de mobiele strategie als essentieel onderdeel in de branding en dienstverlening. Waarom dit stuk uitbesteden, als het specialisme zich gaandeweg ook binnenshuis ontwikkelt? Art directors en grafisch ontwerpers lenen steeds meer kwaliteiten van hun UX/UI collega’s en passen dit toe in de ontwikkeling van (visuele) concepten, met mobiele applicaties als organisch product van hun creatieve visie. 

Meer weten over app bouwend NL, kom langs tijdens de 8ste editie van het  appril festival op 22 & 23 april, Tolhuis Tuin Amsterdam.