Een interactief spel voor Eurovisie-kijkers, de lancering FantESCy-app:

Zaterdag 9 mei vond de lancering van de interactieve FantESCy-app plaats in de verschillende app stores. De app introduceert een uniek competitie-element voor de kijkers van het Eurovisie Songfestival. In de spel-app staat stemmen en voorspellen centraal. De ranking wordt per land en wereldwijd
bijgehouden, maar je kunt ook met vrienden en familie eigen poules samenstellen. Verder komen in de app dagelijks inzendingen uit het verleden voorbij in verschillende thema’s. Het spel kan het hele
jaar door gespeeld worden: elke maand vormt een andere editie het middelpunt van het spel.

De interactieve spel-app brengt songfestivalliefhebbers bij elkaar, maar laat hen ook tegen elkaar strijden. FantESCy bootst het echte songfestival na met twee halve finales en een finale. De speler kent punten toe aan de inzendingen en voorspelt daarmee welke landen de finale zullen halen. In de finale moet de speler daarnaast nog een strategische keuze maken door een Green Room samen te stellen van tien landen. Hoe hoger deze tien landen eindigen, hoe meer punten de speler verdient.

De persoonlijke stemmen van alle spelers bepalen hoe de stemming (1 tot 12) per land verloopt. Aan de hand van deze stemming per land worden de finalisten en het uiteindelijke verloop van het songfestival bepaald. Klassementen zijn aanwezig wereldwijd, per land en in verschillende poules. De poules die men zelf kan samenstellen met familie en vrienden zorgt voor zowel het interactieve als het competitieve aspect. Binnen de poules hebben de spelers tevens de mogelijkheid om het eigen stemgedrag van de verschillende inzendingen met elkaar te vergelijken.

Het spel kan het hele jaar door gespeeld worden: iedere maand verschijnt een nieuwe editie in de app aan de hand van een stemming online. De resultaten van een editie wordt maandelijks in twee liveshows (een voor de halve finales en een voor de finale) op YouTube bekendgemaakt. De eerste
editie van FantESCy staat in het teken van Eurovision 2020. De deadline om mee te doen aan deze editie is dinsdag 19 mei.