Spraaklabel, de spraakmakende innovatie voor visueel beperkten

Smartphone gebruiken met visuele beperking

Spraaklabel was enkele weken geleden te zien in Dokters van Morgen. Een programma van de NPO dat op zoek gaat naar spraakmakende innovaties in het zorglandschap. In het fragment hieronder laat de app gebruikster zien hoe zij de Spraaklabel app voor zich laat werken. In dit artikel vertellen we meer over de toegankelijkheid van apps en Spraaklabel in het bijzonder. 

Smartphone gebruiken met visuele beperking

In Nederland zijn ruim 320.000 mensen blind of slechtziend. Dat is behoorlijk veel. Tegenwoordig zijn smartphones goed uitgerust om bediend te worden door mensen met een visuele beperking. Android heeft de “TalkBack” functionaliteit en iOS heeft “VoiceOver”. Beide functionaliteiten zorgen ervoor dat elementen op het scherm voorgelezen worden, een schermlezer dus. 

Van de 320.000 visueel beperkten zijn er ongeveer 76.000 blind. Vooral voor deze groep is het van groot belang dat er in het ontwikkelproces van een app rekening gehouden wordt met de schermlezers.

De interactie op een smartphone is compleet anders met een schermlezer. Het touchscreen veranderd in een touchpad, waarmee er met behulp van gebaren door de interface van een app genavigeerd kan worden. Zo moet je bijvoorbeeld naar rechts vegen om naar het volgende element te navigeren. Wanneer je naar links veegt, navigeer je naar het vorige element. Zodra een element geselecteerd is, wordt de inhoud voorgelezen. Om het element vervolgens te activeren (“klik”) tik je twee keer op het scherm.

Er zijn nog veel meer gebaren en handige manieren om sneller te vinden wat je zoekt. Normaal gesproken navigeert de schermlezer van links naar rechts, en van boven naar onder. Maar dat is niet altijd hoe je visueel door een scherm zou navigeren. Zo zit de ‘volgende’-knop vaak rechts onderaan. De knop wordt dan pas als allerlaatste geselecteerd door de schermlezer. Dit betekent dat je eerst door alle andere interface elementen moet navigeren, voordat je de belangrijkste actie kunt uitvoeren. Voor gebruikers met een visuele beperking werkt dat dus niet handig.

Gelukkig kun je als ontwikkelaar de volgorde van selecties aangeven in de schermlezer. Zo kan de ‘volgende’-knop direct geselecteerd worden als eerste element.  Vaak kan een app alleen al door het aanpassen van de volgorde van elementen en de navigatie aanzienlijk beter gebruikt worden door visueel beperkten.

Voor de groep gebruikers die slechtziend is, is het vooral belangrijk dat de tekstgrootte aangepast kan worden. Iets dat in de systeeminstellingen van de smartphone al ingesteld kan worden en vervolgens door de app automatisch overgenomen kan worden (mits juist gebouwd natuurlijk). Bij de systeeminstellingen kan er ook gekozen worden om de kleuren om te keren. Zo leest witte tekst met een zwarte achtergrond voor veel mensen prettiger dan zwarte op wit (dit gebruikt de vrouw in de video ook).

Spraaklabel

De afstudeerperiode van Jan Jaap de Groot, co-founder van Spraaklabel, draaide volledig om het onderzoeken en ontwikkelen van een app voor visueel beperkten. 

Hoe kunnen we deze mensen helpen om de dagelijkse dingen een stukje eenvoudiger te maken? Want, als je blind bent, hoe weet je dan dat je de juiste thee uit de theedoos pakt? Of welke kleur trui je eigenlijk draagt? Natuurlijk hebben mensen met een visuele beperking zich allerlei manieren aangeleerd, met of zonder hulp, om dit soort dagelijkse dingen te kunnen uitvoeren. Maar wat nou, als we hiervoor een app ontwikkelen? Zou dit daadwerkelijk bijdragen en dingen vereenvoudigen?

Zijn doel was om een app te ontwikkelen die hen in staat moest stellen simpele objecten te herkennen met het in acht nemen van bovengenoemde afhankelijkheden. Hoewel image recognition al een eind is, koos hij uiteindelijk voor barcode en NFC-tags om objecten te herkennen.

Het concept is simpel: de gebruiker scant een barcode of NFC tag plakt deze op een object, scant deze en voert de naam van het object in. Bijvoorbeeld “kruidenthee”. Wanneer de gebruiker het object opnieuw scant, leest de app de juiste theesoort voor. Dit kan natuurlijk ook op de rode trui of op die zandkleurige broek zoals in de clip hierboven. 

De Spraaklabel app is gratis te downloaden. De barcode en NFC-tags zijn in de app te koop.

De website appt.nl verzameld alle relevante informatie voor het toegankelijk maken van apps voor visueel beperkten.

Wil jij ook aandacht vragen voor je app, een bijzondere opdracht of je team?

Stuur dan nu je nieuwtje, blog or tip naar Miss appril en ik plaats je op de nieuwspagina van Missappril.nl

Dit doe je door een mailtje te sturen naar: Jacqueline@appril.nl